For et rødt flertal i EP i 2014

q

2010-06-14

EU og finansmarkedet

Af Søren Winther Lundby, adm leder, Nyt Europa

Det er barske ting der bliver ved med at vælte ud af skabet, når det handler om det globale finansmarked. Seneste nyt er, at ingen har overblikket over hvem der har kr. 15.800 milliarder i klemme i lande som Grækenland, Spanien og Portugal. På det seneste finansministermøde i G20-kredsen efterlyste USA’s Timothy Geithner mere gennemskuelighed. Det er, som han bemærkede, et beløb svarende til 22pct. af Europas bruttonationalprodukt vi her taler om.

I Nyt Europa efterlyser vi, at der på EU-niveau fortages en tilbundsgående undersøgelse af hele finansområdet. Og det med henblik på udarbejdelsen af den grænseoverskridende lovgivning, som helt åbenlyst har været fraværende alt for længe. Angela Merkel har netop foreslået skat på det der hedder high speed transaktioner, herunder de meget udskældte derivater. En sådan skat kunne vil kunne indbringe alene Tyskland kr. 15 milliarder om året.


Hvis der ikke kan opnås enighed om en sådan skat i G20, må den indføres i EU. Og hvis det heller ikke er muligt, f.eks. på grund af modstand fra den nye britiske regering, må eurogruppen være det oplagte mål. Dette ændrer dog ikke ved, at det som minimum er EU som helhed, der nu må skride til handling på hele dette område. IMF’s chef, Dominique Strauss-Kahn, har meget klart beskrevet hvad der er behov for:

For det første er der brug for et europæisk kriseberedskab, som bør omfatte en European Resolution Authority. Denne myndighed skal have mandat til at håndtere transnationale banker, som er på vej i uføre. For det andet bliver vi i EU nødt til at styrke den politisk-økonomiske koordination. Lektien vi nu burde have lært er, at en fælles mønt uden tilstrækkelig politisk-økonomisk koordination fører til alvorlige ubalancer. For det tredje, skal vi i EU til at se på, hvordan vi i fællesskab kan få gang i vækst og beskæftigelsen.

I Nyt Europa er vi helt enige med Dominique Strauss-Kahn, dels med hensyn til de ovenstående tre punkter, men også ift. hans grundlæggende synspunkt: ”Overall, then, the lesson is clear: good policies and strong institutions matter.”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar