For et rødt flertal i EP i 2014

q

2010-08-20

Fattigdomsåret bliver overset

Af Kim Mortensen, Europaordfører for Socialdemokraterne og Anne-Marie Meldgaard (S), formand for Folketingets Europaudvalg (bragt i Jyllans-Posten 18.08.10).

Den danske regerings (manglende) indsats mod den stigende fattigdom bliver ikke kønnere, når vi sammenligner med vore europæiske kollegaer.

At det i år er EU's såkaldte fattigdomsår, er formentlig gået manges næser forbi. For den danske regering har i den grad syltet året, der ellers skulle fokusere på fattigdom, sociale problemer og social eksklusion i Europa.

En opstarts- og en afslutningskonference, to pjecer og en hjemmeside er umiddelbart ikke nok til at få vore arme i vejret. Ikke desto mindre udgør netop dette regeringens ambitioner for fattigdomsåret - hverken mere eller mindre.


Man kunne så fristes til at tro, at det lave ambitionsniveau i det mindste gjorde det muligt for regeringen at opnå sine mål - men ak, nej. Opstartskonferencen blev afholdt tre måneder for sent, afslutningskonferencen er endnu ikke blevet planlagt, og pjecerne har vi fortsat ikke set skyggen af. Dermed er det eneste, som regeringen har præsteret, en hjemmeside.

Den danske regerings (manglende) indsats bliver bestemt ikke kønnere, når vi sammenligner med vore europæiske kollegaer, som allerede har arrangeret adskillige seminarer, workshops og musikarrangementer med henblik på at skabe fokus på fattigdommens Europa.

Fattigdomsbekæmpelse
Også når vi ser på de konkrete forsøg på at bekæmpe fattigdom, halter regeringen bagefter. For mens langt størstedelen af de europæiske lande er enige om, at der skal oprettes en fælles, europæisk fattigdomsgrænse, så stritter den danske regering imod. Og heller ikke en dansk fattigdomsgrænse, som vi i oppositionen længe har været fortalere for, vil regeringen være med til.
En officiel fattigdomsdefinition er fordelagtig, fordi den kan give et præcist og entydigt billede af, hvor stor den udsatte gruppe er og sikre en mere direkte forebyggelse. Men regeringen vil altså ikke være med. Midt i fattigdomsåret, hvor målet ellers er at sikre øget kendskab til fattigdom i Europa og gennemføre initiativer for at reducere den selv samme, har regeringen således på bedste strudsemanér begravet hovedet i sandet i håbet om, at problemet så nok forsvinder af sig selv.

Når regeringen på denne måde sylter et ellers glimrende EU-initiativ, er det ikke alene tegn på manglende visioner og metaltræthed hos regeringen. Det er også tegn på en regering, som ikke for alvor ønsker et opgør med fattigdommen i Danmark. Tværtimod har regeringen i høj grad selv været med til at skabe fundamentet for den fattigdomsstigning, vi ifølge de økonomiske vismænd har været vidne til siden 2001. At fattigdommen er steget markant, siden VK-regeringen tiltrådte, er en tydelig konsekvens af den pisk, som regeringen gang på gang har svunget over samfundets fattigste.

Sanktionssystem
Kontanthjælpsloftet, 300-timers-reglen, lav starthjælp og et finurligt system af sanktioner, som kan standse eller reducere kontanthjælpen, er nogle af årsagerne til, at flere og flere danskere lever i fattigdom.
Det europæiske fattigdomsår skulle øge bevidstheden om fattigdomsproblemerne i alle Europas lande og danne rammen om nye politiske tiltag til bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse. Desværre har den danske regering vist sig ude af stand til - og uden vilje til - at bidrage positivt til det europæiske fattigdomsår. End ikke regeringens egne ambitioner har man kunnet leve op til - på trods af, at disse er en tynd kop te.
Dette giver desværre næring til tanken om, at regeringen reelt ikke ønsker at bekæmpe fattigdom.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar